Każda sztuka kulinarna znamionuje się własnymi obyczajami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i łatwa. Znacznej większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (które są nadzwyczaj doceniane na całym globie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za krajowe, głównie z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone najczęściej z Polską. Można dostać je w specjalnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bardzo dobrze smak tradycyjnych pierogów ruskich czy także żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to wyłącznie jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych dań, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak na nowo na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie produkty oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak rzeczywiście niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film