Smaczna włoska kuchnia
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród wielu alternatyw, które proponuje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to mnogość smaków, kolorów oraz duża dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie smaki
Typowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie dania to też takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne włoskie dania
Pasty są podstawą włoskiej kuchni. Włosi gotują pasty w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. jemy w restauracji Owoce morza, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, powodują, że makarony można jeść każdego dnia.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też canelloni, gnocchi, minestrone i szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- gorgonzoli, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film