Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy zaczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz użytkowali owoce kawowca. Niemniej jednak wtedy nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, czyli pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie pielęgnowano specjalnie w konkretnych celach, tylko zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Sporo stuleci w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się więc coraz bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, by uzyskać rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dziś. W dzisiejszych czasach większość spożywanych produktów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda ogromnego trudu. czy kwa ma właściwości zdrowotne Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niesłychanie śladowe przypadki. Wobec tego też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a także właściwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film